foto11

I Święto Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku

13-14 lipca 2013r.

Ilość uczestników: 30000

Święto Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza już za tydzień. Na terenie Polskiego Związku Wędkarskiego przy ulicy Rajskiej 2 będzie można nie tylko  kupić   truskawkę w różnych postaciach: świeżą, przerobioną na dżemy, soki, herbaty i chutneje. Organizatorzy przygotowali prawie 30 straganów z regionalną żywnością i rękodziełem. Podczas imprezy będzie można zdać egzamin na kartę wędkarza – wystarczy odpowiedzieć na kilka prostych pytań. Będzie też można  samodzielnie ulepić z gliny garnek. Nie zabraknie wyszukanego jedzenia. Podczas Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza będzie też można zobaczyć jak dawniej przygotowywano regionalne potrawy. Oprócz regionalnych wędlin, serów, miodów oraz nalewek organizatorzy przygotowali LIVE COOKING. Szef kuchni Wojciech Harapkiewicz i  Michał Turek z Radia Plus przygotują między innymi rybną polewkę kaszubską i regionalne warzywa smażone po wiejsku.  LIVE COOKING będzie trwał przez dwa dni imprezy. W tym czasie nasi szefowie kuchni będą na oczach widzów przygotowywali potrawy i dania z wykorzystaniem sezonowych i regionalnych składników. Będzie na pewno chłodnik pomidorowo – truskawkowy i gdański śledź opiekany na grillu. W niedzielę o godzinie 12.00 odbędzie się pokaz mody inspirowanej strojami kaszubskimi.

Posted in Działania.